24 de maig 2024

BIBLIOTECA DEL MÓN ANTIC: el poeta grec Antípatre i les set meravelles del món (S. II - I aC), i altres textos sobre aquests monuments


Les set meravelles del món són un conjunt de grans monuments que segons els escriptors de l'Antiguitat eren dignes de ser visitats i admirats. 

Sembla que les primeres llistes conegudes es van fer al segle II aC. si bé s’atribueix a les conquestes d’Alexandre el Gran (s. IV aC) la connexió del món grec, egipci i de tot el proper Orient i el desig de fer llistes dels monuments que es podien veure en totes aquestes terres.

Aquestes llistes van anar variant fins al S. VI dC. però van mantenir sempre el nombre de set perquè es considerava un número màgic.

Potser la primera versió de la llista va ser la d'un poeta grec que es deia Antípatre, de finals del S. II aC o del S. I aC. Els seus poemes van ser recollits en una obra anomenada Antologia grega, un recull de prop de 6.000 poemes grecs (que només ens ha arribat en una còpia molt tardana, del segle X dC). Aquest Antípatre és autor de 96 poemes de l'Antologia, i podria correspondre a Antípatre de Tessalònica (un poeta de finals del S.I aC, que consta com a autor de 35 altres poemes) o a Antípatre de Sído (un altre poeta, de finals del segle II aC i del S. I aC. que també consta a autor de 75 poemes a l'Antologia).

Va fer la llista amb un poema amb forma d'epigrama, que és un poema breu que exposa una idea política, social o religiosa de manera enginyosa o satírica. La llista de meravelles del poema té la funció de fer una lloança extrema del Temple dedicat a Àrtemis situat a la població d'Efes.

L'edició que fem servir: traducció i adaptació a partir de W.R. Patton, The Greek Anthology, III, London / NYC, William Heinemann / G.P. Putnam's Sons, 1925, Llibre IX, epigrama 58, p.31 (aquesta edició atribueix el poema a l'Antípatre de Sidó), i de Peter A.Clayton et. al. ed. The Seven Wonders of the Ancient World, London / NYC, Routledge, 2015, p.10. També hi ha una traducció catalana a la Viquipèdia, a l'entrada sobre les Set meravelles del món antic.

Imatge: maqueta del temple d'Efes, Miniatürk Park, Istanbul, Turquia (Viquipèdia)


Epigrama d'Antípatre, Antologia grega, IX.58
He contemplat la muralla de la inexpugnable Babilònia, per on corren els carros,
i l'estàtua de Zeus que hi ha a la vora del riu Alfeu,
i els Jardins que pengen,
i el Colós d'Hèlios a Rodes,
i l'enorme obra de les altes piràmides,
i l'enorme tomba de Mausol;
però quan vaig veure la casa d'Àrtemis allà dalt dels núvols, 
totes aquestes altres meravelles van perdre la seva brillantor, i vaig dir: 
"Tret de l'Olimp, el Sol no ha vist mai res de tant grandiós"


Després d'Antípatre altres autors van elaborar llistes semblants. També, tant abans com després d'ell, molts autors van parlar d'aquests monuments, tant en el marc de llistes semblants com presos individualment. 

Mirant les primeres llistes, hi ha set grans monuments que han quedat com la llista canònica de les meravelles del món antic, als quals podem afegir la Muralla de Babilònia. Per ordre d'antiguitat de construcció són els següents (Infografia: Viquipèdia; expressa també la durada del monument):
  • Piràmides de Guiza: 2600 aC - 2500 aC
  • Jardins de Babilònia: ver el 600 aC
  • Muralla de Babilònia: 575 aC
  • Temple d'Àrtemis, a Efes: 2n temple vers el 550 aC, 3r temple vers el 300 aC
  • Estàtua de Zeus al santuari d'Olímpia, prop del riu Alfeu: 435 aC
  • Mausoleu d'Halicarnàs o tomba de Mausol: 351 aC
  • Colós d'Hèlios, a Rodes: 292 aC - 280 aC
  • Far d'Alexandria, 280 aC

Cal destacar que la infografia posa a com a punt de referència un autor anomenat Filó de Bizanci, que seria autor de l'obra De septem mundi miraculis, la primera de les obres sobre les Set meravelles. Tanmateix, si bé Filó va existir (va viure aproximadament entre el 280 aC i el 220 aC) i és autor d'una extensa obra sobre màquines, no sembla que fos l'autor de l'obra sobre les Set meravelles, que probablement va ser escrita al S. IV o V dC i se li va atribuir perquè era una autor de prestigi.

Altres textos sobre les meravelles del món antic

______________________________________________________

Bibliografia
  • Peter A.Clayton et. al. ed. The Seven Wonders of the Ancient World, London / NYC, Routledge, 2015