20 de setembre 2024

BIBLIOTECA DEL MÓN ANTIC: les "protoescriptures"


Les "protoescriptures" són conjunts de símbols que expressen un nombre limitat d'objectes concrets o de conceptes (el concepte no representa un objecte concret sinó un conjunt d'objectes amb característiques semblants; per exemple, el concepte "taula" no es refereix a una taula en concret sinó a tots aquells mobles amb potes i un tauler pla). 

En canvi, les "escriptures" pretenen reproduir el conjunt del llenguatge de qui escriu.

Com que les "protoescriptures" són molt difícils d'interpretar, es discuteix fins a quin punt uns pocs dibuixos geomètrics senzills representen o no una "protoescriptura" i, per això, es discuteix molt també en quin moment apareixen i se les ha situat al Paleolític Superior, al Neolític o al Calcolític. Tampoc no sabem si eren un coneixement de tota la comunitat, o si eren, com les escriptures, un coneixement a l'abast de molt pocs.

Per al Paleolític, s'han començat a identificar dibuixos de l'art rupestre que es van repetint i que podrien ser símbols d'una protoescritpura.

Símbols del Paleolític segons Genevieve Von Petzinger

Per exemple, una autora que es diu Genevieve Von Petzinger ha identificat 32 dibuixos en l'art rupestre europeu que es van repetint i que, a més, es van repetint o són molt semblants als de l'art prehistòric d'altres continents. Aquests dibuixos podrien ser símbols d'una "protoescriptura" que s'hauria difós per bona part del planeta (si bé altres estudiosos són molt escèptics sobre la qüestió i consideren que és una hipòtesi massa agosarada i amb poc fonament).

Més consens reuneixen les tauletes mesopotàmiques del Neolític i el Calcolític, amb símbols que es consideren proto-cuneiformes, o sigui, precedents més o menys llunyans de l'escriptura cuneiforme. Són els casos més acceptats perquè s'han trobat moltes tauletes d'aquest tipus i es pot demostrar que no eren només dibuixos sinó un conjunt de símbols usat regularment. Aquestes tauletes van sorgir segurament com una forma de comptabilitat agrària i ramadera, ja fos la producció, el comerç dels excedents o els impostos. Per això sovint hi trobem representades quantitats i productes agraris i ramaders (ovelles, vi, gra, etc.).

Els primers elements d'aquesta tradició mesopotàmica van aparèixer durant el Neolític, ara fa 10.000 anys, i consistien en un sistema de fitxes que representaven mercaderies. Aquestes fitxes tenien normalment formes geomètriques com cons, esferes, discos, cilindres i ovoides, i s'han trobat en jaciments arqueològics que daten entre el 8000 i el 3000 aC. Aquestes fitxes es feien servir per portar comptabilitats, tant elles mateixes com les marques que es podien fer amb elles.

A la fotografia, fitxes i les seves marques sobre el recipient d'argila que les contenia: sembla que un recipient d'aquests amb les fitxes era el testimoni d'una transacció, i les marques es van començar a fer servir com a resum del contingut.

Origen: Susa, Iran, Musée du Louvre, París, reproduït a James Wright, ed., International Encyclopedia of Social and Behavioral Sciences, Elsevier, 2014 - University of Texas

D'aquí es va passar a fer servir tauletes amb les seves marques que són a l'inici de les taules gravades que es farien servir més tard.

Tauleta amb un registre de gra, Godin Tepe, Iran, Royal Ontario Museum, Toronto, reproduït a James Wright, ed., International Encyclopedia of Social and Behavioral Sciences, Elsevier, 2014 - University of Texas

També vers el 7000 aC van aparèixer segells que es feien servir per marca la propietat, els orígens, l'autorització o altres elements sobre les mercaderies o els objectes. Fitxes i segells van ser, per tant, símbols usats per a significar alguna cosa.

Va ser al quart mil·lenni quan van aparèixer els primers textos arcaics, la immensa majoria de temàtica administrativa, que van evolucionar d'una forma pictogràfica (1 símbol = 1 objecte), sovint força naturalista, a una altra de més estilitzada. 

Símbols usats per a "cap, persona", "boca", "menjar" 








Símbols usats per a significar "ovelles"



Activitats

Fixeu-vos que en tots aquests símbols n'hi ha que són més naturalistes que altres, o sigui que el dibuix s'assembla al que vol representar. Aquest tipus de símbols s'anomenen pictogrames i a vegades se'n fan servir a l'actualitat. Tenen l'avantatge que són fàcilment comprensibles per a gent de llengües diferents. 

Imatges: pictogrames actuals per indicar perill (Viquipèdia)

Altres símbols, en canvi, són arbitraris i no s'assemblen per res a la idea o concepte que volen representar.

Imaginem que som una comunitat que volem comptar quants xais tenim al nostre ramat. Si fem servir pictogrames, com podria ser el simbol que fem servir per als xais. Com podríem resoldre el problema de representar molts xais?

Ara volem representar el blat que tenim per a passar l'hivern. Com ho podem fer per a representar-ho?

Un altre any conreem blat i ordi. Com els podríem representar amb pictogrames que diferenciessin bé un cereal de l'altre?

Imagina que els nostres símbols tenen, al llarg de molts anys, una evolució semblant al de l'escriptura cuneïforme. Quina podria ser aquesta evolució?

____________________________________

Bibliografia