diumenge, 15 d’octubre del 2023

0.5.3.2. Part pràctica: La validació o contrastació d'hipòtesis

Per acceptar que una hipòtesi explica realment uns fets cal contrastar-la amb la realitat empírica perquè quedi validada. La validació de les hipòtesis és, per tant, un moment fonamental del mètode perquè la hipòtesi validada és la que considerarem una veritable explicació científica.

Certament, una hipòtesi mai es podrà validar del tot, ja que potser no tenim prou documentació per a validar-la del tot, perquè la informació que tenim és indirecta o insuficient, o, senzillament, perquè la realitat és molt complexa i les dades que en tenim són sempre imperfectes i per tant, una hipòtesi mai pot ser considerada validada de manera absoluta. Tanmateix, el que cal destacar és que el coneixement que obtenim per aquest procediment és el millor que tenim.

Per contrastar una hipòtesi farem el següent:

a) Recuperarem els objectius específics que han guiat la nostra investigació (ja fossin estrictament els d'inici de la investigació o els que hàgim reformulat amb el temps)

b) Recuperarem les hipòtesis inicials, o sigui, les explicacions provisionals que vam donar als objectius que ens plantejàvem.

c) Comprovarem si els resultats de la investigació permeten explicar adequadament els objectius que ens proposàvem i si les hipòtesis eren correctes o no. Hauríem d'elaborar tres materials:

    c.1.) Una explicació raonable dels objectius, o sigui, una explicació d'aquells aspectes del tema que ens havíem proposat d'estudiar

    c.2.) Una valoració de fins a quin punt les hipòtesis inicials eren correctes i en quina mesura ens han guiat per la nostra investigació.

    c.3.) Si les hipòtesis han resultat no adequades, una formulació breu de quines serien les respostes correctes.

Amb tot això ja ho tindrem tot a punt per a la darrera part de la nostra part pràctica: l'explicació.