11 d’octubre 2023

H.4. El sector primari a Espanya

L'agricultura no ha deixat de perdre pes econòmic i social a Espanya, tot i que s'ha modernitzat molt amb índexs elevats de mecanització i ha millorat molt la seva productivitat. Però com que altres sectors productius han crescut molt més, ha anat perdent importància relativa en el conjunt d'Espanya. L'elevada mecanització ha fet també que la població activa que s'hi dedica sigui força reduïda, i el nombre absolut de persones ocupades a l'agricultura també s'ha reduït en els darrers 20 anys. Mentre que la superfície agrària es manté, el nombre d'explotacions es va reduint, fet que n'implica un augment de la superfície.

  • PIB agrari (sector primari)
    • 2000: 3,9%
    • 2020: 3,15%
  • Població activa agrària (sector primari)
    • 2010: 4,4 %
    • 2020: 4,1%
  • Població ocupada (tot el sector primari)
    • 1995: 973.300
    • 2001: 998.900
    • 2010: 810.700
    • 2020: 743.900

L'evolució de l'agricultura espanyola:

  • 1800-1939: consulta la UD2 Història
  • 1939-75: consulta les UD7 i 8 Història
  • Context de crisi de la transició: consulta la UD9 Història
  • L’entrada a la Unió Europea i la PAC: consulta l'apartat 3.2.6. d'aquest blog

Què produeix l'agricultura espanyola ? Quines CCAA són més rellevants pel que fa a producció agrària?

La producció agrària espanyola: per productes (Macromagnitud agràries, Espanya, en milions d’€ (Font: INE, Anuario Estadístico de España, 2020, Agricultura, silvicultura, ganadería y pesca)) i valor de la producció agrària espanyola per CCAA.

Quins són els principals productes d'algunes CCAA ? Es demana d'aquesta manera quina és la producció fonamental de cada comunitat CCAA. Alguns de molt evidents per CCAA (PAU juny 22) són:
  • Andalusia: oliveres
  • Castella La Manxa: vinya
  • País Valencià: cítrics
  • Canàries: plàtans
  • Múrcia: hortalisses
  • La Rioja: vinya


També s'ha fet aquesta pregunta a PAU per grans regions geogràfiques (PAU set 18), que amb el mapa següent es podria estendre a altres regions:
  • Submeseta Nord: cereal de secà en grans extensions
  • Interior d'Andalusia : oliverar de secà
  • Litoral mediterrani :  predomina el
    policultiu, amb importància de les hortes i els fruiters de regadiu
  • Nord d'Espanya ?
  • Castella La Manxa ?

F. Molinero Hernando et al. “Una clasificación de los paisajes agrarios de España basada en las ocupaciones del suelo”, de la Riva, J. et al. Eds. Análisis espacial y representación geográfica: innovación y aplicación, U. de Zaragoza, 2015; Ministerio de Agricultura, Informe anual de indicadores, 2019.


La diversitat de produccions són un element més del fet que es conserven fortes diferències entre les agricultures i els paisatges agraris de les diverses zones d'Espanya. Per analitzar els diversos paisatges agraris hem de tenir en compte:
  • Localització (CCAA i províncies) (PAU setembre 2018 i juny 2020)
  • Repàs del relleu (PAU setembre 2018 i juny 2020), costes, xarxa hidrogràfica
  • Repàs del clima i de la vegetació potencial (PAU setembre 2018 i juny 2020)
  • Repàs de les activitats tradicionals
  • Activitats agrícoles i ramaderes actuals i caràcter intensiu / extensiu (PAU setembre 2018, juny 2020, juny 2022)
    • regadiu / secà
    • monoconreu / policonreu
  • Estructura de la propietat (PAU setembre 2018 i juny 2020)
  • Estructura de l'ocupació
    • població activa (PAU setembre 2018 i juny 2020)
    • treball familiar o eventual
  • Estructura del poblament
  • Alguns paisatges típics
  • Cal tenir en compte altres aspectes que poden afectar a una agricultura
    • Riscos propis del clima (PAU juny 2022)
    • Altres impactes ambientals 
    • Empremta ecològica
    • Propostes de millora

Amb la informació que ja tens i la del dossier següent, completa les característiques dels paisatges agraris d'Espanya




La indústria agropecuària a Espanya


Font:
Ministerio de Agricultura,
Informe anual de indicadores, 2020