Al llarg dels segles XVIII i XIX la producció agrària espanyola va créixer, en gran mesura a causa del creixement de l’àrea conreada, a través del procés d’artigatge que consistia en deforestar i posar en conreu terres de bosc o no conreades fins aleshores. Tanmateix, el creixement no va ser només extensiu sinó que també es va donar un creixement de conreus intensius dedicats als mercats interiors i estrangers. Així, sobretot al segle XIX, l’agricultura espanyola s’integrava més en la divisió internacional del treball i s’especialitzà en conreus mediterranis per als quals tenia avantatges comparatives, si bé un ampli sector agrari continuava depenent del conreu de cereals, encara que això no era només causa d’un genèric endarreriment sinó de factors socials i ecològics ben determinats.
La superfície conreada a Espanya va passar a ser més o menys d'una tercera part del territori vora 1870, a ser-ne gairebé el 40% el 1900 i gairebé la meitat el 1930. Al mateix temps, va canviar la distribució entre els diferents conreus. Tots van augmentar la superfície que hi era dedicada, però va canviar la seva importància relativa:
L’agricultura mediterrània era més dinàmica, sovint amb una propietat més ben repartida, i tenia com a conreus els cítrics i altra fruita i hortalisses a València, Múrcia i La Rioja; l’olivera a Andalusia; i la vinya a Andalusia, Catalunya i La Rioja. Com a resposta a la crisi, va ser sobretot en aquesta agricultura que a inicis del segle XX es van anar implantant millores com els fertilitzants, el regadiu, la mecanització i l’especialització agrària adreçada al mercat.
Foto: trilla a muntanya 1932 (CEC-MDC). Malgrat els inicis de la mecanització, moltes taques es continuaven basant en la força animal i humana!!
- l'augment de la superfície regada;
- la substitució a la Catalunya humida de la tradicional rotació biennal cereals-guaret per una rotació de cereals amb altres plantes com cereals (blat mateix, ordi o civada), llegums, patates, farratges (com alfals) o blat de moro;
- la progressiva utilització d'arades més eficaces, que permetien llaurar la terra amb més profunditat;
- l'ús creixent de fertilitzants orgànics: restes orgàniques domèstiques i excrements de bestiar;
- augment de la superfície de conreus ja coneguts, que augmentaven la productivitat: blat de moro i patates;
El fet més important que va afectar a l’agricultura durant la Restauració va ser la crisi agrària de finals del segle XIX, que es va produir a causa de l’elevat grau d’integració dels mercats mundials que s’estava assolint en aquella època. A les zones productores de cereals, l’efecte més important va ser l’arribada massiva de cereals ultramarins a baixos preus, que van ensorrar els mercats peninsulars. A les regions mediterrànies, on el conreu de cereals no era tan important, no van patir tant l’arribada de cereals sinó un altre efecte de la integració mundial com va ser la creixent competència dels diferents països en un context de sobreproducció. L’oli d’oliva, per exemple, es va trobar amb una gran competència dels olis de llavors com el girasol i fins i tot amb la competència de productes com el petroli, ja que una part es dedicava a la il·luminació. En el cas de les vinyes, al costat de la competència de la producció de vins francesa, italiana o algeriana, la plaga de la fil·loxera va ser fonamental.
Les principals conseqüències foren l'abandonament de terres i l’empobriment de molts pagesos i camperols, que es traduí sovint en una nova empenta a l’èxode rural. Les vies de sortida passaren, per una banda, per la defensa del proteccionisme, però també, per l’altra, per una progressiva adaptació als mercats internacionals potenciant els conreus més rendibles en cada moment, amb l’especialització en els conreus que tenien més avantatges comparatives, l’ampliació del regadiu i de l’ús de fertilitzants, noves variants de plantes i animals, i l’ús de maquinària. Aquestes iniciatives es documenten sobretot a la zona mediterrània, a més de l’especialització en ramaderia i producció de llet de la zona cantàbrica.Mecanització de l’agricultura a Espanya el 1932:
- 5.000 màquines de batre o trillar
- 335 recol·lectores (màquines de segar i batre)
- 4.000 tractors
COMPTE! NOMBRES ABSOLUTS I NOMBRES RELATIUS! : Al llarg de l’època contemporània la producció agrària augmenta alhora que disminueix la seva importància relativa en el conjunt de l’economia!
Màquina de trillar o batre de finals del segle XIX. Font: E.-O. Lami et A. Tharel, Dictionnaire encyclopédique et biographique de l'industrie et des arts industriels, Paris, 1881-91
Recol·lectora, inicis del segle XX. Font: Ithamar Howell, A review of the resources and industries of the State of Washington, 1909
Recol·lectora amb tractor, 1920-30. Font: Kansas Historical Society