El tema de la pesca no entra a les PAU de Geografia
El subministrament de peix per a consum humà o animal prové actualment de diverses fonts:
La pesca és el mitjà tradicional de subministrament de peix i consisteix en la captura dels animals vius de les aigües marines o continentals on fins aleshores vivien en llibertat. Hi ha diversos tipus de pesca (totes les definicions procedeixen de la pàgina web Salut i peix de la UdG) :
- Pesca professional, directament vinculada a la comercialització de les captures
- Pesca artesanal, és una pesca costanera, a petita escala i es realitza amb petites embarcacions. Utilitza arts tradicionals de dimensions més aviat reduïdes i sovint més selectives que les que utilitza la pesca industrial. És la pesca que pot ser més sostenible i que genera més llocs de treball.
- Pesca industrial: és la pesca a mitjana-gran escala realitzada per embarcacions de dimensions variables, però en general més grans que les de la pesca artesanal. En destaquen principalment dos tipus:
- la pesca d’arrossegament (ròssec o bou) és un mètode de pesca que es fa arrossegant una xarxa de pesca a través del fons del mar i es divideix entre l’arrossegament sobre el fons marí i l’arrossegament en la zona per sobre de la del fons.
- la pesca d’encerclament és un art de pesca que es realitza de nit i consisteix en situar una barca petita amb un focus a l'aigua que atrau als peixos i, amb un barca molt més gran amb l'ajut d'una xarxa, encercla la més petita i captura els peixos que, atrets per la llum del focus, van cap al parany. Dins aquesta modalitat i a més gran escala hi trobem la pesca de la tonyina vermella, realitzada eminentment per grans embarcacions d’encerclament que processen les captures dins la mateixa embarcació.
- Pesca recreativa, pesca amateur que es practica principalment per plaer o esport i on la venda de les captures està prohibida. Es divideix en 4 grans tipus:
- Pesca des d’una embarcació: pesca amb canya de fons; línia de mà; curricà de fons; curricà de superfície; pesca d’altura; spinning; jigging; brumeig; pesca de cefalòpodes; etc.
- Pesca des de la costa: pesca amb canya de fons; línia de mà; spinning; pesca a l’amagada; suret o boia; etc.
- Pesca submarina: es realitza a pulmó lliure (apnea) i amb un fusell, i sol practicar-se al forat, a la caiguda, a l’aguait o a l’espera.
- Marisqueig: recol·lecció de musclos, eriçons, cargols i altres organismes situats principalment a la zona mediolitoral o infralitoral, i que sol realitzar-se amb les mans o mitjançant estris com ganivets o garoteres.
Per altra banda, l'aqüicultura és el conjunt de tècniques per a criar, reproduir i cultivar espècies aquàtiques animals i vegetals amb una finalitat alimentària, comercial o de repoblació (TERMCAT).
Llegeix aquestes pàgines web per anotar els avantatges i inconvenients dels diferents tipus de pesca i de l'aqüicultura:
- Tendència i estat actual dels estocs (impacte dels diferents tipus de pesca) (Salut i peix)
- Quins tipus de pesca existeixen? (impacte dels diferents tipus de pesca) (Salut i peix)
- Pesca recreativa (Salut i peix)
- Aqüicultura (Salut i peix)
A partir del dossier següent, estableix les característiques de la pesca i l'aqüicultures actuals a nivell mundial:
La FAO estableix les següents estratègies per a aconseguir una "estratègia blava" que garanteixi la capacitat del sector per contribuir a la seguretat alimentària de les poblacions humanes alhora que la seva sostenibilitat (al costat, exemple d'una iniciativa de la FAO que recull els seus diversos objectius).
La transformació blava persegueix tres objectius bàsics:
- L'expansió i la intensificació sostenible de l'aqüicultura per tal de donar suport a les metes mundials de seguretat alimentària i atendre la demanda mundial d'aliments aquàtics nutritius i la distribució equitativa dels beneficis. Per això és necessari actualitzar la governança de l'aqüicultura fomentant millores en les polítiques i els marcs jurídics, institucionals i de planificació.
- La gestió eficaç de tot el sector pesquer per aconseguir poblacions de peixos saludables i assegurar el treball decent als treballadors del sector. En el marc d'aquesta gestió, l'instrument fonamental és el Codi de Conducta per a la Pesca responsable (FAO, 1995), que estableix, entre altres mesures, que cal
- conservar els ecosistemes aquàtics, evitar-ne la contaminació i restaurar-los si estan degradats,
- evitar la sobreexplotació,
- promocionar formes de pesca selectives,
- reduir els rebuigs,
- protegir la pesca artesanal i aquelles poblacions que la practiquen, especialment a les dones (són els 40% de les persones que es dediquen a la pesca artesanal)
- promocionar l'aqüicultura,
- El perfeccionament de les cadenes de valor per tal de garantir la viabilitat social, econòmica i ambiental dels sistemes alimentaris aquàtics, i assegurar els resultats nutricionals. Cal reduir les pèrdues i el malbaratament d'aliments, augmentar la disponibilitat d'aliments aquàtics saludables i assegurar l'accés dels productors als mercats lucratius.
Exemples d'iniciatives concretes que es plantegen per construir una alternativa sostenible a la pesca industrial. Consulta-les i anota els seus avantatges i inconvenients, si n'hi ha:
- Pesca equilibrada (Salut i peix)
- Tancament de l'alta mar per a la pesca (Salut i peix)
- Àrees protegides (Salut i peix)
- Consum responsable (SOSpeix)